|

Zupa krem z fasoli szparagowej

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Postanowiłam zrobić sobie na obiad zupę z fasolki szparagowej, bo przecież to pyszna zupa, ale… jak każda mama, swoje dzieci znam i wiem, że za wiele takiej zupy nie zjedzą bo… fasolka.
Tak oto powstała zupa krem z fasolki szparagowej, inspirowana porówką Ani (którą nie wiem czemu wszyscy mylą z parówką :P).

Składniki:
450 gram fasoli szparagowej (miałam mrożoną)
1/4 kostki masła
3-4 ziemniaki (takie średnie lub mniejsze)
2 marchewki
jedna pietruszka
kawałek selera
kawałeczek malutki pory
natka pietruszki
50 gram serka topionego kremowego
listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Masło rozpuścić na patelni i dodać fasolkę i ziemniaki surowe i dusić razem pod przykryciem, aż zmięknie.
W 1-2 l wody gotować pokrojone w słupki lub kostki: marchew, seler, pietruszkę, porę. Dodać listek i ziele.
Do fasolki z ziemniakami dodać serek topiony, potraktować blenderem i wlać do gotujących się warzyw (ja wlałam, gdy warzywa były już miękkie).
Dodać natkę pietruszki (duuużo) i przyprawić według własnego smaku.
Zagotować razem przez kilka minut.
Podawać z grzankami chleba.

PS. Jak komuś brak mięsa, można dorzucić pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni szynkę.

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy