Ryba z masłem musztardowym
Poleca: Justyna
Fot. Justyna |
U nas w każdy piątek obowiązkowo jest ryba. Mąż uwielbia smak ryby, dzieci lubią ją za jej delikatne mięso, a ja za to jak łatwo i szybko się ją przygotowuje 🙂
Składniki:
2 duże filety z dorsza
sok z cytryny
sól, pieprz
ok. 100 g miękkiego masła
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
posiekana pietruszka
1 łyżeczka musztardy Dijon
Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy je na mniejsze kawałki. Ja zawsze kroję na 3 części. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Filety skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pozostałe składniki – masło, musztardę, czosnek i pietruszkę – mieszamy, aż powstanie gęsta papka. Filety smarujemy masłem z przyprawami.
Pieczemy w 200 stopniach bez przykrycia przez ok. 20 minut.