Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru to klasyka, która w sezonie powinna się znaleźć w każdej kuchni. I nie ma wytłumaczenia, że za kwaśny, że rabarbar niedobry – jak dają, to trzeba brać, a dosłodzić można wedle uznania!
Składniki
3 gałązki rabarbaru
4 łyżki cukru (plus cukier na dosłodzenie)
1-2 goździki
sok z połowy cytryny
1 l wody
Rabarbar dokładnie myjemy, można też obrać go z nitek albo całkiem ze skórki, ale nie jest to konieczne. Kroimy go na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Zalewamy całość wodą, dodajemy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę, do miękkości rabarbaru.
Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i ewentualnie dosładzamy.
Przecedzamy kompot przez sito, dokładnie wyciskając soki z rabarbaru. Pijemy na ciepło albo z kostkami lodu.