Kurczak miodowo-cytrynowy
Poleca: Ewa
Źródło: Bakeholic
Fot. Ewa |
Nie lubię miodu. Za cytrynę nie dałabym się pokroić. Ale mimo to uważam, że ten kurczak jest genialny! Ma delikatny słodko-kwaśny smak, powstałym sosem miodowym można polać ziemniaczki. Poezja 🙂
Składniki:
2 cytryny
½ szkl. miodu
1,5 łyżki oregano
2 łyżki musztardy Dijon
4 ząbki czosnku
kurczak w kawałkach (najlepiej udka lub piersi – ok. 5-6 szt.)
sól, pieprz
Do soku z jednej cytryny dodać miód, oregano, czosnek i musztardę. Drugą cytrynę pokroić na plasterki lub połówki plasterków.
Kurczaka ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, doprawić, polać sosem i ułożyć między nim kawałki cytryn.
Piec 40-50 minut w 200 stopniach, raz obracając w trakcie. Gdyby zaczął się przypalać, przykryć folią aluminiową.