Kostka alpejska
Poleca: Iwona
Źródło: Kwestia Smaku
Fot. Iwona |
Ciasto tak słodkie, że aż miło… Dlatego warto je zrobić, kiedy spodziewamy się słodkolubnych gości. Mega bomba kaloryczna, ale jaka pyszna! Mniaaaam.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/3 szkl. kakao
1/3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
Do nasączenia:
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki rumu, likieru kokosowego lub ciemniej herbaty
(jeśli ciasto wyjdzie wilgotne, można też niczym nie nasączać)
Do posmarowania:
260 g powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu
4 łyżki soku z cytryny
Krem:
1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
200 g masła
2 łyżki bardzo mocnej kawy lub likieru kawowego
400 g gotowej białej bezy (małych bezików) – ja dałam 300 g i zupełnie wystarczyło
Bita śmietana:
800 g śmietany 36% – zimnej
2 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance wody
Na wierzch:
50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Miksujemy, dodając żółtka po jednym.
Kakao przesiewamy z mąką i powoli dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką lub miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy.
Ostudzony biszkopt nasączamy i smarujemy powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym.
Krem i śmietana
Ucieramy masło. Pod koniec dodajemy likier. Do utartego masła dodajemy masę kajmakową i miksujemy.
Całą masę mieszamy z pokruszoną bezą i wykładamy na biszkopt (tzn. na dżem, który już mamy rozsmarowany na biszkopcie).
Ubijamy śmietanę z cukrem. Do ubitej powoli wlewamy galaretkę. Przelewamy całość na krem, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki.
Fot. Iwona |