Deser z mascarpone i truskawkami z rabarbarem
Kiedy przygotowywałam batony owsiane, zrobiłam za dużo musu owocowego. Pomyślałam, że dobrze się nada do deseru. Jeśli lubicie słodkości, taki deser z mascarpone i truskawkami z rabarbarem to coś w sam raz dla Was! Ja chyba jednak wolę desery na bazie jogurtu, choć ten również z przyjemnością zjadłam. Zazwyczaj w tego typu deserach ciasteczka są pokruszone. Mnie podoba się wersja z „ukrytym” ciastkiem. Nie martwcie się o „krojenie” go – zmięknie zanurzone w masie śmietanowej i będzie można spokojnie zjeść cały deser łyżeczką!
Składniki
(na 4 porcje)
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
4 ciasteczka Oreo lub dowolne inne okrągłe z nadzieniem (np. Hity)
250 g truskawek
200 g rabarbaru (ok. 2 łodyżek)
50 g cukru
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Zaczynamy od zrobienia musu owocowego. Truskawki i rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem lub głębokiej patelni i zasypujemy cukrem. Gotujemy chwilę na małym ogniu, żeby owoce zmiękły. Jeśli chcecie uzyskać gęsty, „kisielowaty” mus, można dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pod koniec gotowania.
Gdy owoce zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy. Pozostawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej kremówki dodajemy stopniowo zimny ser mascarpone i delikatnie miksujemy, aż całość się połączy.
Połowę masy śmietanowej przekładamy do niewielkich szklanek. Na śmietanę kładziemy ciastko i lekko je dociskamy. Na ciastko przekładamy resztę masy śmietanowej. A na samą górę nakładamy przestudzony mus owocowy.