Kawa mrożona z malinami

Kawa mrożona z malinami

Aż szkoda pić, tak pięknie wygląda. Zapewniam, że każdemu wyjdzie dokładnie taki sam efekt – nie trzeba żadnych sztuczek. Kawa mrożona z malinami po prostu robi się „sama”. Na upały – idealna!

Składniki

(na szklankę o pojemności ok. 400 ml)

70 ml zaparzonej kawy
garść malin (ok. 15 sztuk)
10 kostek lodu
130 ml mleka
cukier do smaku (opcjonalnie)

Kawę zaparzamy swoim ulubionym sposobem i zostawiamy do ostudzenia. Jeśli lubimy słodką kawę, dosładzamy ją cukrem.

Cztery kostki lodu wrzucamy do shakera albo po prostu do słoika. Dodajemy zimne maliny przekrojone na pół i mleko. Zamykamy i potrząsamy 40-50 razy, żeby wytworzyła się piana.

Do szklanki wkładamy pozostałe kostki lodu. Zalewamy je zawartością shakera.

Na koniec powoli wlewamy przestudzoną kawę. Najlepiej przyłożyć odwróconą łyżkę do ścianki szklanki i wlać kawę delikatnie po łyżce.

Podajemy od razu.

Źródło: Madame Edith

Kawa mrożona z malinami

Podobne wpisy