Kaczka pieczona z sałatką z buraczków
||

Kaczka pieczona z sałatką z buraczków i pieczonymi ziemniaczkami

W świąteczne dni wypada zrobić wykwintny obiad, ale chciałoby się też posiedzieć z bliskimi. Idealne rozwiązanie kaczka pieczona. Surówkę można sobie zrobić nawet kilka dni wcześniej, a ziemniaki upieką się obok kaczki w piekarniku, więc obiad robi się sam, gdy my z rodzinką świętujemy za stołem. Nie podaję dokładnej liczby składników – dostosujcie je do swoich upodobań. Ile nie przygotujecie, na pewno nic się nie zmarnuje, bo to danie jest po prostu pyszne!

Składniki

buraki
1 łyżeczka octu
pieprz i cukier do smaku
ziemniaki
2-3 łyżki oliwy
przyprawy do drobiu
cała kaczka
oliwa do natarcia kaczki

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy 1 łyżeczką octu i doprawiamy pieprzem. Dosypujemy odrobinę cukru, ale uważamy, by danie nie było za słodkie.

Świeżą lub rozmrożoną kaczkę nacieramy ulubionymi przyprawami i oliwą. Wsadzamy w rękaw do pieczenia i na całą noc zostawić w lodówce.

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do worka do pieczenia, dolewamy 2-3 łyżki oliwy i wsypujemy ulubione przyprawy do drobiu (koniecznie do drobiu!).

Ziemniaki i kaczkę wkładamy do piekarnika (woreczki do pieczenia oczywiście zamykamy klipsami) nagrzanego do 180-200 stopni (temperaturę można stopniowo zwiększać, na przykład po godzinie). Ziemniaki pieczemy nie dłużej niż 2 godziny, a kaczkę – w zależności od jej wielkości – minimum 2, a maksymalnie 2,5-3 godziny. Kaczka jest upieczona, gdy powoli zaczyna się rozpadać i odchodzić od kości.

Podobne wpisy