Udka zapiekane na pęczaku
Poleca: Ewa
Źródło: Z Chaty na Końcu Wsi
Fot. Ewa |
Pyszne danie. Zdrowe – bo pęczak, kolorowe – bo warzywa, smaczne – bo z dobrze doprawionym kurczakiem. A do tego szybkie w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia) i wymagające pobrudzenia ledwo jednego naczynia 🙂 Same plusy 🙂
Składniki:
4 udka z kurczaka
sól, pieprz, czosnek, dowolne przyprawy/zioła do kurczaka
1 „pęczek” brokułów
1 „pęczek” kalafiora
3 marchewki
1 cebula
0,5 szkl. zielonego groszku
2 szkl. kaszy pęczak
3 szkl. bulionu
Kurczaka doprawiamy wedle uznania.
Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki. Marchewki kroimy w krążki, cebulę w piórka lub kostkę. Wszystkie razem mieszamy, dodając groszek i kaszę (suchą).
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa z kaszą i zalewamy całość bulionem.
Na wierzchu układamy udka z kurczaka i smarujemy je oliwą.
Pieczemy w 200 stopniach bez przykrycia przez ok. 75 minut.