||

Naleśniki z mięsem

Poleca: Bodzinka

Fot. Bodzinka

Przepis podała mi mama. Jednak ja zmodyfikowałam go pod siebie i dzieci, żeby był bardziej łagodny, ale też bardziej czosnkowy. Jest to moje popisowe danie, które wychodzi mi zawsze i najczęściej to je właśnie podaję na imprezach.

Składniki:
naleśniki (mąka, jaja, mleko, masło)
pół kg mięsa mielonego
puszka groszku
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów krojonych
koncentrat pomidorowy
zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, czosnek
plastry żółtego sera

Mięso podsmażamy razem z ząbkiem czosnku, następnie dodajemy odsączony groszek i kukurydzę oraz fasolę i pomidory z zalewą – mieszamy. Dodajemy koncentrat oraz przyprawy i ząbek czosnku, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy, aż sos się połączy.
Z podanych składników miksujemy ciasto na naleśniki i smażymy tyle, ile potrzeba.
Naleśniki nadziewamy farszem, układamy na kratce w piekarniku, na każdy dajemy plasterek sera i podgrzewamy, aż ser się roztopi.

Podobne wpisy