Ryba w sosie beszamelowym pod pierzynką
Poleca: Iwona
Fot. Iwona |
Ciągle szukam przepisu na idealną rybę… Rybka w dzisiejszym wydaniu jest pyszna, nie jest sucha, w połączeniu z beszamelem i „pierzynką” smakuje zaskakująco dobrze. Do niej np. kluseczki, które chętnie pomagają przygotować dzieci. U nas kluseczki z bazylią i majerankiem…
Składniki:
filet rybny – mintaj lub sola
warzywa paski, np. włoszczyzna
śmietana
ser żółty
sól, pieprz, przyprawa do ryb (najlepiej ze sklepu zielarskiego), wegeta
jajko
Sos beszamelowy:
łyżka masła
3 łyżki mąki
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mleko zagotowujemy z listkiem i zielem. Studzimy. Na patelni rozpuszczamy masło z mąką – nie powinna się zarumienić. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy wystudzone mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Rybę płuczemy, rozmrażamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Odstawiamy na ok. godzinę.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dajemy warzywa – solimy lub posypujemy wegetą.
Polewamy sosem beszamelowym, a na wierzch dajemy starty ser żółty wymieszany z 2-3 łyżkami śmietany 12% lub 18% i roztrzepanym jajkiem. (Zamiast śmietany i jajka można użyć majonezu).
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |