Tarta z musem z białej czekolady
Poleca: Krolcia
Źródło: World Baking Day, poziom 48
Fot. Krolcia |
Dzisiejszym ciastem otwieramy naszą słodką akcję z okazji Światowego Dnia Pieczenia! Zachęcamy Was do udziału. Setka ciast i ciasteczek czeka na przyrządzenie!
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
120 g margaryny (lub masła)
30 g cukru pudru
Mus:
2 tabliczki białej czekolady
250 g serka mascarpone
garść borówek amerykańskich
starta skórka z limonki
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać. Dodać cukier i masło i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię przezroczystą i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach około 25 minut.
W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę i wymieszać ją z serkiem mascarpone. Nałożyć mus na upieczone ciasto, poukładać na nim owoce i posypać cukrem pudrem i startą skórką z limonki.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Fot. Krolcia |
Fot. Krolcia |
Wersja z gorzką czekoladą i malinami Fot. Ewa |