Brokuły z jogurtem

Brokuły z jogurtem

Przepis z książki „30-minutówki” – tak ją nazywam. Napisany krótko i na temat. Co prawda nie lubię, kiedy w przepisie każą „dodać cukru”, bo nigdy nie wiem, ile tego cukru dać, ale jakoś dałam radę. Brokuły z jogurtem wyszły naprawdę smaczne!

Składniki

1 brokuł
4 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 szkl. jogurtu naturalnego (lub kefiru)
1-2 małe łyżeczki cukru
sól, pieprz

Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Wodę zagotowujemy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy brokuły i gotujemy ok. 6 minut.

Odcedzamy brokuły i wkładamy je do miski.

Jogurt doprawiamy malutką łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Zalewamy nim ciepłe brokuły. Posypujemy natką pietruszki i mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia i podajemy.

Źródło: Barbara i Piotr Adamczewscy, Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście

Podobne wpisy