Lazania mięsna ze szparagami
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Lazania to ciekawe danie, bo ładnie wygląda, a może robić za „śmietnik”, kiedy trzeba wyjeść resztki z lodówki 🙂 U nas ostatnio sporo szparagów, więc i lazania szparagowa.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 puszki pomidorów (lub świeże – ok. 8 niewielkich sztuk)
sól, pieprz, ulubione zioła
pół pęczka szparagów
pęczek brokułów
0,5 szkl. startego sera żółtego
makaron do lazanii
Na głębokiej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mielone mięso i obsmażamy je ze wszystkich stron. Dodajemy pomidory (jeśli mamy świeże, to trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić) i doprawiamy. Kilka minut całość gotujemy.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kilka zostawiamy w całości na wierzch, a resztę kroimy na małe kawałki. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki – każdą przekrawamy tak, żeby była dość płaska i nie „podnosiła” za bardzo płatów lazanii.
W natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy płaty lazanii, na to sos mięsny, połowa brokułów i połowa pokrojonych szparagów. Przykrywamy to kolejnymi płatami lazanii i dajemy drugą część sosu, brokuły i szparagi. Na to znów płaty lazanii, które po wierzchu polewamy resztką sosu (muszą być pod sosem, bo inaczej zeschną się w piekarniku), posypujemy stratym serem i na samej górze układamy pozostawione całe szparagi.
Zapiekamy w 190 stopniach pod folią aluminiową przez 20 minut, potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.
Fot. Ewa |