||

Klopsiki w sosie brokułowo-serowym

Poleca: Ewa
Źródło: Kto ugości moich gości

Fot. Ewa

Danie z serii „pewniak na obiad dla dzieci”. Jedyne, co w nich zmieniam, to sosy albo dodatki do mięsa – czasem daję bułkę tartą, czasem kajzerkę, czasem płatki owsiane. Muszę przyznać, że sos serowy mnie zachwycił. Tym bardziej że trwałam w przekonaniu, że tego typu sosów nie lubię 🙂 A tu niespodzianka!

Składniki:
Klopsiki:
500 g zmielonego mięsa z indyka
miąższ z 2 kromek chleba
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie czubryca zielona)
mąka do obtoczenia

Sos brokułowo-serowy:
1 l bulionu
1 brokuł
50 g serka topionego np. Gouda
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki

Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy do miękkości i wyciągamy łyżką cedzakową.

W międzyczasie mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i miąższem z kromek chleba. Doprawiamy. Jeśli będzie się za bardzo kleić, można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Ale nie za dużo, żeby klopsiki nie były za twarde.
Formujemy z mięsa kulki i obtaczamy je w mące. Wrzucamy kulki mięsne na gotujący się bulion (już bez brokułów) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyciągamy klopsiki z bulionu i odstawiamy na chwilę na bok.

Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z mąką i dodajemy do gorącego bulionu. Dodajemy serek topiony i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jeśli będą grudki, można sos wygładzić blenderem. Dodajemy do sosu klopsiki i gotujemy chwilę, żeby się ociepliły. Można też wrzucić do niego brokuły albo polać je sosem już na talerzu.

Podobne wpisy