|

Góralska zapiekanka z kaszą gryczaną i dynią

Poleca: Ania

Fot. Ania

Kolejna dynia rozkrojona, więc trzeba kombinować, co tu z niej przyrządzić. Padło na kaszę gryczaną, bo zdrowa. W lodówce znalazłam kawałek boczku i oscypek. Połączyłam składniki i wyszła zapiekanka. Pyyyyszna. O ile kaszy gryczanej w klasycznej postaci nie lubię, to zapieczona z takimi dodatkami smakuje wspaniale.

Potrzebujemy:
(porcja dla 2 i pół osoby)
pół kubka kaszy gryczanej (u mnie 1/4 kubka kaszy i 1/4 kubka ryżu) – ugotowanej

kilka plastrów boczku – około 6 w miarę grubych
cebulę
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany – 12-18%
pół dużego oscypka
trochę (tak ze 2-3 łyżki) startego żółtego sera
1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Zostawiamy, żeby lekko przestygła.
Boczek kroimy drobno, wrzucamy na patelnię. Podsmażamy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Dodajemy dynię i obsmażamy przez ok. minutę. Zdejmujemy z „ognia” i dorzucamy kaszę i mieszamy. Wbijamy dwa jajka (kasza nie może być za gorąca, żeby się nam od razu nie ścięły), dodajemy śmietanę i starty na tarce oscypek i mieszamy dokładnie. Wykładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy z wierzchu startym żółtym serem.
Wkładamy zapiekankę do piekarnika i pieczmy około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.

Podobne wpisy