Bułeczki z twarożkiem i ziołami
Poleca: Ewa
Źródło: Smak mojej kuchni
Fot. Ewa |
Wbrew zdjęciu twarożek jest także w cieście bułeczkowym 🙂 A ciasto po upieczeniu jest pyszne! Choć ja nie jestem obiektywna, bo uwielbiam wszystkie bułeczki. Szczególnie z twarożkiem i pomidorkiem 🙂 Mniam!
Składniki:
(na 8 sztuk)
450 g mąki pszennej chlebowej
225 g letniej wody
4 łyżki twarogu (np. półtłustego)
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki ziół (np. bazylia, oregano)
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 8 części, z których formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Tym razem na pół godziny.
Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 20 minut – do zrumienienia.