Knedle z jabłkami
Poleca: Ewa
Źródło: Smaczny kąsek
Fot. Ewa |
Zazwyczaj robię knedle ze śliwkami i z twarogowego ciasta. Tym razem użyłam ziemniaków, a do środka dałam jabłka. Też były pyszne, ale jednak prawdziwe knedle muszą mieć w środku śliwkę 🙂
Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna lub pszenna pół na pół z ziemniaczaną
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
Farsz:
1 kg jabłek
sok z połowy cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
ewentualnie 1 łyżka cukru pudru
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, mielimy albo tłuczemy tłuczkiem. Ubijamy w garnku tak, żeby wierzch był równy. Dzielimy je na 3 części – jedną wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę (lub mąki). Dodajemy mannę i jajko i wyrabiamy ciasto.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy w rękach płaskie koła, nadziewamy farszem jabłkowym i zalepiamy, tworząc okrągłe knedle.
Knedle wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze minutę lub dwie. Wyjmujemy cedzakiem. Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem.