• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki

Gorące rogaliki dyniowo-kajmakowe na śniadanie

28 października 2013 • 7  

Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ania

Czyli ciąg dalszy utylizowania dyni 😉 Inspirację wzięłam z Moich Wypieków, ale tradycyjne uprościłam przepis. Ciasto wstawiłam do wyrastania na noc do lodówki, żeby na śniadanie móc zajadać gorące jeszcze rogaliki. No i strzeliłam tym sobie w stopę, bo pochłonęłam rano aż dwa. 
Rogaliki są miękkie, sprężyste, samo ciasto jest mało słodkie, ale nadzienie kajmakowe dodaje mu słodyczy. Mają ładny, lekko pomarańczowy dzięki dyni kolor, ale samej dyni w nich nie czuć.

Potrzebujemy:
(na około 12 dużych rogali)

Na zaczyn:
łyżkę świeżych drożdży
1/3 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na ciasto właściwe:
mus z dyni, czyli pełen kubek pokrojonej w kostkę dyni + 1/4 szklanki wody
3 łyżki masła (ważonego na zimno)
jajko
3 szklani mąki pszennej (u mnie typ 650)
0,5 szklanki otrębów pszennych
przyprawy: szczypta soli, łyżeczka cynamonu i kardamonu (jak ktoś lubi to goździki, imbir, gałka muszkatołowa)

masa kajmakowa

Zaczynamy od musu z dyni – pokrojone w kostkę warzywo wrzucamy do gara, zalewamy wodą i gotujemy około 15 min. – do miękkości. Jeśli dynia jeszcze trzyma “formę” – rozgniatamy ją widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i do jeszcze gorącej dodajemy masło, żeby się rozpuściło. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski z zaczynem drożdżowym wsypujemy mąkę, otręby i przyprawy. Dorzucamy jajko i wlewamy mus z dyni. Wyrabiamy całość. Ciasto wkładamy do miski, zabezpieczamy ją folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Godzinę przed pieczeniem wyjmujemy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na około 12-15 kulek. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek grubości ok. 0,5 cm, smarujemy kajmakiem i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blasze i nie czekając aż podrosną, wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę – na 170 stopni i pieczemy około 20 min.

Fot. Ania

#bułki, #dynia, #kajmak, #otręby
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Bułeczki z twarożkiem i ziołami Poprzedni
Brioszka Julii Child • Kolejny Brioszka Julii Child

Zajrzyj też tutaj

Ciasto podwójnie pomarańczowe  

25 czerwca 2013

Zapiekanki z pastą z tuńczyka  

22 maja 2013

Chleb żytni dwukolorowy  

8 listopada 2014

7 komentarzy

  1. gin

    on 28 października 2013 at 21:27
    Odpowiedz

    Mmm, musiały smakować bosko!

  2. Patrycja

    on 28 października 2013 at 18:23
    Odpowiedz

    No, takie śniadanie to moje marzenie, najlepiej niech będzie sobotnie 🙂

  3. Alinka

    on 28 października 2013 at 17:20
    Odpowiedz

    Pysznie wyglądają:)

  4. Dominika

    on 28 października 2013 at 16:52
    Odpowiedz

    ja bym zjadła nawet trzy 😀

    • Małgorzata Z

      on 28 października 2013 at 17:43
      Odpowiedz

      Ja z pewnością też ;P wyglądają super!

  5. AZgotuj!

    on 28 października 2013 at 16:10
    Odpowiedz

    dobrze, ze akurat jem;)

  6. whiness

    on 28 października 2013 at 15:51
    Odpowiedz

    Mmm, jakie pyszności! Poproszę jednego do kawy 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda