||

Pieczarki faszerowane kurczakiem

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Ależ się nakombinowałam, zanim mi wyszło… ale wyszło i już następnym razem będę mądrzejsza. Podaję przepis, jak to danie zrobić najszybciej, bo tak jak robiłam teraz, jest jednak zbyt pracochłonne.


Składniki:
7 dużych kapeluszy od pieczarek (nóżki można posiekać i dodać do masy)
1 duża pierś kurczaka pojedyncza
5 łyżek jogurtu naturalnego
½ cebuli (lub jakaś taka mniejsza cała)
sól, pieprz
troszkę masła (margaryny)
bułka tarta
1-2 jajka (do obtoczenia pieczarek)
plasterki sera żółtego (do obłożenia pieczarek)

Pieczarki obrać, odkroić nóżki.
Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na części i razem z piersią wrzucić do blendera. Dolać jogurt, dodać soli i pieprzu i zmielić (można dorzucić nóżki pieczarek).

Masę wrzucić na patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. BEZ żadnego tłuszczu.
Teraz część (niby) najtrudniejsza.
Ciepłą (ja miałam nawet dość gorącą) masę nakładamy do kapelusza i „zaciskamy” – wciskamy, aby masa puściła trochę wody (bo ma ją w sobie) i dobrze wpasowała się w kapelusz.

Jajko roztrzepujemy w małej miseczce.
Zapakowane kapelusze obtaczamy w jajku, a potem w bułce tartej, na wierzch kładziemy plasterek żółtego sera (tak, aby nie zwisał za bardzo po bokach).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej zebrać z niej potem pieczarki) i ewentualnie papier lekko smarujemy masłem.
Aby danie nie było zbyt suche, to zostawiłam też trochę rozpuszczonego masła, którym polałam pieczarki.
Wstawiamy do piekarnika na 200 st. na jakieś 20-30 minut.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy