||

Spaghetti a la pizza

Poleca: Gosia
Źródło: program tv Kuchnia włoska na co dzień

Fot. Gosia

Zostało wam z obiadu trochę spaghetti i nie wiecie, co z nim zrobić? Zaraz Wam powiem, jak stworzyć z tego pyszną kolację 🙂 Podobno Włosi nie odgrzewają żadnych makaronów w mikrofali, tylko przerabiają je na inne dania. To jest właśnie jedno z nich. Ni to omlet, ni to pizza, ale smakuje super.

Składniki:
spaghetti (wymieszane razem z sosem, z jakim było przygotowywane; u mnie tym razem było z sosem bolońskim)
3 jajka
0,5 szklanki mleka
ok. 0,5 szklanki startego parmezanu (ja daję więcej)
sól, pieprz

Roztrzepane jajka wymieszać z mlekiem, parmezanem i przyprawić. Dodać spaghetti, wszystko dokładnie połączyć, gdyż jajka będą musiały „związać” całość. Na teflonową patelnię nalać troszkę oliwy i rozgrzać. Przelać całość na patelnię i smażąc, przyciskać na górze, po jakimś czasie delikatnie podważając boki, żeby sprawdzić, czy się ścina od spodu cała masa. Po kilku minutach trzeba odwrócić (przerzucić na talerz i wsunąć nieprzesmażoną stronę na patelnię). Przed włożeniem drugiej strony na patelnię należy ją (patelnię :)) ponownie trochę polać oliwą. Jak się ładnie wszystko „zetnie”, to zdjąć z ognia i się częstować 😉

Fot. Gosia

Fot. Gosia
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy