• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// zupy

Kapuśniak litewski

18 sierpnia 2013 • 0  

Poleca: Krolcia
Źródło: Biruta Markuza, Zupy na każdy dzień roku


Fot. Krolcia



Kapuśniak… mmmmmmm… Uwielbiam kwaśne rzeczy. Kiszoną kapustę mogłabym zagryzać kiszonym ogórkiem, popijając kapuśniakiem. Pewnie dlatego moja ocena zupy – JEST BOSKA, FANTASTYCZNA, ZNIEWALAJĄCA – będzie raczej mało obiektywna, ale inaczej tej zupy nie mogę ocenić jak w samych pozytywach.
Do zdjęcia nalałam zupę jak podano w przepisie, czystą z ziemniakami, ale ta wędzonka! I warzywa! I grzybki! No szkoda by tego było, więc po pstryknięciu fotki wrzuciłam wszystko z powrotem do zupy. No może za wyjątkiem kulek pieprzu. Mnie kapuśniak najbardziej smakował właśnie w takiej wersji z wkładką, z tym że zamiast ziemniaków wzięłam sobie do zagryzania chleb razowy, najlepszy według mnie do takich zup.

Składniki:
(na 6-8 osób)
500 g wołowiny z kością lub wędzonej wieprzowiny (u mnie piękny kawałek cudownie pachnących wędzonych żeberek wieprzowych)
30 g suszonych borowików
500 g kwaszonej kapusty
porcja włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
10 ziaren pieprzu
listek laurowy
łyżka mąki
2 łyżki oleju
łyżka przecieru pomidorowego
sól
cebula
3 litry wody

Zaczynamy od zalania grzybów ciepłą wodą. W międzyczasie stawiamy na palnik 3 l osolonej trochę wody. Do wrzątku wrzucamy mięso, pieprz i listek laurowy. Ja dodałam również obraną i pokrojoną w słupki włoszczyznę. Jeśli wywar gotowany by był na wołowinie, to dodałabym ją później, bo zanim mięso by zmiękło, to warzywa by się rozgotowały. Gotujemy na małym ogniu.

W drugim garnku (trochę większym, bo tu docelowo znajdzie się zupa) zalewamy kapustę szklanką wody i dodajemy 1 łyżkę oleju i gotujemy do miękkości.

Kiedy kapusta będzie miękka, na patelni na drugiej łyżce oleju podsmażamy cebulkę z mąką (cebulę posiekałam w piórka) i dodajemy do kapusty. Następnie w kapuście ląduje przecier pomidorowy. Całość dusimy kilka minut. Odcedzamy wywar i czysty wlewamy do kapusty. Mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Kapuśniak można zaciągnąć również kwaśną śmietaną. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Zupa “solo”, bez wkładki
Fot. Krolcia

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis

Fot. Zysk i S-ka
#grzyby, #kapusta kiszona, #wieprzowina, #wołowina
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Zwykła sałatka z niezwykłym sosem Poprzedni
Sałatka makaronowa z ananasem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Tarta z krówkowym kremem i prażonymi migdałami  

25 maja 2016

Ella Woodward, “Smakowita Ella” – recenzja  

20 marca 2016

Czynaki  

5 marca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda