Ciasto czekoladowe z polewą truskawkową
Poleca: Antylopka
Źródło: CuisineAZ
Fot. Antylopka |
Na urodziny zazwyczaj piecze się ambitne ciasta – to do takowych nie należy. Co począć, skoro 6-latka i jej zaproszeni goście innego ciasta sobie nie życzą? To podstawowe francuskie ciasto, wręcz powszechne, wszędobylskie… ale zniewalająco pyszne!
Składniki:
200 gramów cukru
240 gramów mąki
200 gramów czekolady
250 ml mleka
3 jajka
suche drożdże (10 gramów)
50 gramów masła
Polewa:
kilka truskawek, cukier waniliowy, łyżka mąki ziemniaczanej i woda
Oddzielić białka od żółtek, białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę z drożdżami i mleko. Czekoladę i masło roztopić i następnie dodać do ciasta. Na końcu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut.
Gdy ciasto przestygnie, przygotować polewę: truskawki zmiksować z cukrem waniliowym, podgrzewać w małym rondelku, dodać mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Masę wylać na ciasto.
Dodatkowo posypałam je kolorowymi cukierkami czekoladowymi.