Batony owsiane z rabarbarem i truskawkami
To pierwsze truskawki w tym sezonie. Większość przejedliśmy, a z niewielkiej resztki, która została, powstały pyszne batony owsiane z rabarbarem i truskawkami. Idealne na południową przekąskę. Starałam się ograniczyć ilość cukru, ale moim zdaniem batony i tak wyszły mocno słodkie. Jeśli więc nie lubicie zbyt słodkich deserów – spokojnie możecie jeszcze bardziej ograniczyć cukier.
Składniki
(na formę kwadratową o boku 25 cm lub prostokątną 20 x 30 cm)
Mus owocowy
250 g truskawek
200 g rabarbaru (ok. 2 łodyżek)
80 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Truskawki i rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem lub na głęboką patelnię. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną mięknąć. Wtedy dodajemy mąkę i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
Zostawiamy do ostudzenia.
Ciasto
210 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
225 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
2 jajka
250 g płatków owsianych
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło miksujemy, aż powstanie prawie biała masa. Dodajemy cukier i znów miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dosypujemy mąkę z dodatkami i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Na koniec dosypujemy płatki i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto (będzie dość klejące) dzielimy na dwie części – 3/4 i 1/4. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na minimum 15 minut. Większą częścią wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Na ciasto przekładamy mus owocowy.
Wyjmujemy z zamrażarki schłodzoną mniejszą część ciasta. Rozrywamy ją na małe kawałki i rozkładamy na owocach. Całość przyklepujemy lekko.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.