|

Ryba słodko-ostra

Poleca: Ania

Fot. Ania

Ryba plus ananasy? Czemu nie. Za oknem zielono, a w mojej kuchni czas na ekstrawaganckie połączenia. Pomieszanie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę, a do tego powstało kolejne danie, przy którym nie trzeba stać godzinami.

Potrzebujemy:
kilka filetów z ryby – około 4-5 (u nas mrożony mintaj, bo zalegał w zamrażalniku, ale następnym razem będzie dorsz)
dużą cebulę
marchewkę
kawałek selera
pół papryki
kilka różyczek brokuła
cukinię – jedną małą
kilka plastrów ananasa (u mnie z puszki)
kilka pomidorów – w sezonie (poza sezonem pomidory krojone z puszki)
przyprawy:
łyżeczka czerwonej pasty curry
2 łyżeczki kuminu w ziarenkach
czubata łyżeczka imbiru mielonego
sól

Rybę rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy pastę curry, kumin i imbir. Dolewamy trochę wody – tak 1/4 szklanki, i chwilę dusimy. Dorzucamy warzywa – starte na tarce marchew i selera, pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię w słupki i brokuła podzielonego na małe różyczki. Dusimy chwilkę – aż lekko zmiękną, i wlewamy pomidory. Kiedy całość zabulgocze, wkładamy kawałki ryby. Przykrywamy i dusimy jeszcze około 5 min, aż ryba będzie gotowa.
Podajemy np. z ryżem.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

Podobne wpisy