Zupa porowo-brokułowa
Fot. Ewa |
Składniki:
2 pory
1 główka brokułu (ok. 500 g)
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
sól, pieprz
Z porów zostawiamy tylko białe części. Przekrawamy je wzdłuż i dokładnie myjemy, również w środku. Kroimy na plastry.
Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie je myjemy.
Na patelni na klarowanym maśle podsmażamy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pora i smażymy kilka minut, aż zmięknie.
Przekładamy całość do garnka, zalewamy bulionem (jeśli mamy bardzo esencjonalny bulion, można dodać też trochę wody). Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy wszystko ok. 10 minut – do miękkości warzyw.
Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładko.
Podajemy np. z łyżką gęstej śmietany/jogurtu albo z groszkiem ptysiowym.
Poleca: Ewa
Źródło: Filozofia Smaku