![]() |
Fot. Ewa |
Składniki:
2 pory
1 główka brokułu (ok. 500 g)
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
sól, pieprz
Z porów zostawiamy tylko białe części. Przekrawamy je wzdłuż i dokładnie myjemy, również w środku. Kroimy na plastry.
Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie je myjemy.
Na patelni na klarowanym maśle podsmażamy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pora i smażymy kilka minut, aż zmięknie.
Przekładamy całość do garnka, zalewamy bulionem (jeśli mamy bardzo esencjonalny bulion, można dodać też trochę wody). Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy wszystko ok. 10 minut – do miękkości warzyw.
Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładko.
Podajemy np. z łyżką gęstej śmietany/jogurtu albo z groszkiem ptysiowym.
Poleca: Ewa
Źródło: Filozofia Smaku
6 komentarzy
zooropa
on 10 marca 2016 at 09:43Idealna propozycja na szare i jeszcze zimne popołudnie ;). Lubię takie zupki – szybkie i proste:)
eva
on 10 marca 2016 at 11:09Oby tej szarości już niewiele było 🙂
Anonimowy
on 9 marca 2016 at 16:36ja już dziś zrobiłam, pycha, idealna konsystencja 🙂 dziękuję za pomysł na szybki i lekki obiadek po pracy
pozdrawiam
Marlena
eva
on 9 marca 2016 at 19:02Błyskawicznie 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂 Też lubię takie zupy 🙂
aMożeFoto
on 9 marca 2016 at 12:44Jutro będzie u nas ta zupa! 😀
eva
on 9 marca 2016 at 13:04Super 🙂 Czekam na relację, czy smakowało 🙂