|

Kotleciki mielone z gołębia

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

W oryginalnym przepisie było surowe mięso z gołębia. Wybaczcie, ale nie mam ochoty „szarpać się” z odrywaniem – odkrawaniem mięsa od kości brrrrrrrr.
Ugotowałam więc sobie rosołek z dwóch gołębi, a potem zabrałam się za robienie kotlecików z gołębia.

Składniki:
mięso z dwóch gołębi (ja miałam ugotowane)
1 marchewka
1 pietruszka
troszkę natki pietruszki
troszkę pora
(wszystkie wyżej wymienione miałam ugotowane z rosołu, ale mogą być też surowe)
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
(ja dodaję też 250 g mielonej wołowiny)

Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej i wołowiny mielonej) wrzucam do blendera i miksuję.
Na koniec dodaję do „papki” bułkę tartą i ewentualnie mieloną wołowinę. Formuję kotlety i smażę (osobiście wszelkie kotlety mielone smażę na smalcu 🙂 ).

Kiedy ma się wszystko gotowane z rosołu, to kotleciki smażą się wręcz błyskawicznie!, więc trzeba je pilnować dokładnie.
Są bardzo delikatne w smaku i… inne, nie takie ciężkie jak tradycyjne mielone.

Fot. Gabi

Podobne wpisy