||

Zapiekane placki ziemniaczane z farszem

Poleca: Gabi

Fot. Gabi



Wypatrzyłam to cudo w marketowym bistro i rozkminiałam z koleżanką, jak i co – i dziś upichciłam.
Smaczniaste!

Składniki:
placki ziemniaczane
plastry sera żółtego, nie za grube

Farsz:
200-250 gramów mięsa mielonego
4-5 dużych pieczarek
puszka pomidorów bez skóry
1 cebula nie za wielka
1-2 ząbki czosnku
1 papryka (żółta ładnie się odznacza 🙂 )
1 serek topiony (ja miałam taki z 50 g)
przyprawy wg gustu: koperek, chili, sól, pieprz

Mięso wrzucamy na patelnię z pokrojonym czosnkiem i cebulą, zalewamy pomidorami i dusimy pod przykryciem. Dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i paprykę (nie tarte, bo za dużo wody puszczą!). Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie wszystko, a potem odkrywamy i tak długo gotujemy, aż odparuje nam woda. Gdzieś po drodze dodajemy topiony serek i przyprawy i czekamy, aż farsz nam zgęstnieje na tyle, aby nie roztapiał nam się na placku.

Smażymy dwa jednakowej wielkości placki ziemniaczane, dość grube.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, na nim jeden placek, a na placek farsz. Przykrywamy drugim plackiem, a na wierzch kładziemy plaster sera żółtego.
Zapiekamy, aż stopi nam się ser.

Dobra rzecz na imprezę, bo można przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać w piekarniku i podawać na gorąco 🙂

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy