|

Zawijany schab z morelami i śliwkami

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Soczyste mięso w połączeniu z wytrawnym smakiem suszonych owoców to doskonałe danie zarówno na świąteczny obiad, jak i kolację ze znajomymi. Idealnie komponuje się na ciepło z kluseczkami lub na zimno z bagietką i rukolą. Kieliszek czerwonego wina doskonale pasuje niezależnie od formy jego podania.

Składniki:
schab bez kości
suszone śliwki
suszone morele
pieprz, sól (lub vegeta)
pokruszony liść laurowy
oliwa do pieczenia

Schab oczyścić z powierzchownego tłuszczu i rozkroić, nie przecinając do końca. Płaski i długi kawałek mięsa posolić (tudzież posypać vegetą) i popieprzyć. Ułożyć w odstępach naprzemiennie w poprzek mięsa suszone śliwki i morele, następnie zwinąć mięso w roladę, mocno dociskając. Związać mięso, aby się nie rozeszło w trakcie pieczenia. Natrzeć pieprzem i rozkruszonym liściem laurowym.

Piec w naczyniu żaroodpornym na małej ilości oliwy pod przykryciem w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa – porcję na 5-6 plastrów mięsa piekę około 2 godzin. W czasie pieczenia obrócić.

Podobne wpisy