|

Schab zapiekany z warzywami


Fot. Krolcia



Przepis dostałam od sympatycznej pani Gabrysi, za co niezmiernie jej dziękuję.
Nie podaję dokładnych ilości warzyw, bo jest tu pełna dowolność – dopasowujemy je do ilości mięsa i wielkości naszego naczynia.
Mięso i warzywa można zapiec nawet dzień wcześniej, żeby dobrze powymieniały się smakami i aromatami. Przed podaniem dodajemy już tylko ser i zapiekamy, aż się roztopi.
Danie bardzo mi przypadło do gustu, bo niby to zwykłe kotlety, a jednak z niewielka pomocą warzyw powstaje zupełnie nowy efekt. No i plusem jest to, że można je przygotować dzień wcześniej i w ostatniej chwili tylko podgrzać.


Składniki:
opanierowane i usmażone kotlety schabowe
papryki (czerwona i żółta)
cebula
pieczarki
ser żółty
sól
odrobina masła

Papryki kroimy w paseczki, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni na maśle klarowanym lub oliwie podsmażamy cebulę na słoty kolor. Zdejmujemy ją i na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Równocześnie na osobnej patelni podsmażamy papryki – krótko, żeby zmiękły, ale nie straciły koloru.
W trakcie smażenia solimy warzywa do smaku.

Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy 3-4 niewielkie wiórki masła. Wykładamy dno kotletami (połową porcji, jaką dysponujemy). Najlepiej, jeśli są małe. Można je też pokroić na mniejsze kawałki. Przykrywamy je połową pieczarek, cebuli i papryki. Kładziemy kolejną warstwę kotletów i na wierzch drugą połowę warzyw. Całość przykrywamy startym na grubych oczkach serem.

Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach – aż ser się roztopi.

Tekst: Krolcia

Podobne wpisy