|

Drożdżowa plecionka

Poleca: Krolcia
Źródło: Fuzja Smaków

Fot. Krolcia

Teściowie wprosili mi się na obiad. Trzeba było czymś zaświecić 🙂 Więc co by zrobić, żeby się nie narobić, a żeby wyglądało „inaczej”. Przeszukując internet, trafiłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Ciasto robi się szybko i sprawnie i w zasadzie gdyby nie czekanie na wyrośnięcie, to by można było powiedzieć, że ekspresowo wręcz. Jest puszyste, nie za słodkie i pyszne!

Składniki:
Ciasto:
7 g suchych drożdży
½ szkl. ciepłej wody
¼ kostki masła
2 i ½ łyżki cukru
1 jajo
szczypta soli
2 i ¼ szklanki mąki

Nadzienie:
brzoskwinie z puszki (około 3-4 połówki)
250 g twarogu
1 jajo
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżki budyniu waniliowego

kruszonka
1 jajo i łyżka mleka do posmarowania

Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie wymieszać wszystkie składniki, pozostawiając sobie trochę mąki (tę ¼ szklanki np.). Po uzyskaniu jednolitej masy wyłożyć ciasto na stół i jeszcze kilka minut wyrabiać, podsypując i wrabiając z tą resztę mąki. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Wyłożyć do wysmarowanego lekko oliwą naczynia, obrócić tak, żeby ciasto było obtłuszczone z obu stron. Pozostawić do podwojenia objętości.
W międzyczasie można przygotować nadzienie. Wystarczy zmieszać wszystkie podane składniki, oprócz brzoskwiń, na gładką masę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Wyjąć ciasto, odgazować i rozwałkować na prostokąt około 40 x 20 cm (tak, żeby nam się zmieścił potem do blaszki, w której będziemy piec). Przełożyć ciasto na papier do pieczenia. Ponacinać na dłuższych brzegach paski szerokości 2,5 cm na głębokość około 5 cm. Na środek nałożyć równomiernie nadzienie twarogowe i na nie wysypać brzoskwinie. Zaplatać paski raz z jednej strony, raz z drugiej, tak żeby powstało coś a la warkocz. Końcówkę warkocza dokładnie zlepić. Przełożyć ciasto na formę, gdzie będzie pieczone (dzięki temu, że jest już na papierze, to łatwiej je przenieść), przykryć i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Jeśli ograniczymy boki plecionki,
ciasto nie rozleje się i nie będzie takie płaskie.
Fot. Krolcia

Podobne wpisy