• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta drożdżowe

Drożdżowa plecionka

17 czerwca 2013 • 2  

Poleca: Krolcia
Źródło: Fuzja Smaków

Fot. Krolcia

Teściowie wprosili mi się na obiad. Trzeba było czymś zaświecić 🙂 Więc co by zrobić, żeby się nie narobić, a żeby wyglądało “inaczej”. Przeszukując internet, trafiłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Ciasto robi się szybko i sprawnie i w zasadzie gdyby nie czekanie na wyrośnięcie, to by można było powiedzieć, że ekspresowo wręcz. Jest puszyste, nie za słodkie i pyszne!

Składniki:
Ciasto:
7 g suchych drożdży
½ szkl. ciepłej wody
¼ kostki masła
2 i ½ łyżki cukru
1 jajo
szczypta soli
2 i ¼ szklanki mąki

Nadzienie:
brzoskwinie z puszki (około 3-4 połówki)
250 g twarogu
1 jajo
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżki budyniu waniliowego

kruszonka
1 jajo i łyżka mleka do posmarowania

Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie wymieszać wszystkie składniki, pozostawiając sobie trochę mąki (tę ¼ szklanki np.). Po uzyskaniu jednolitej masy wyłożyć ciasto na stół i jeszcze kilka minut wyrabiać, podsypując i wrabiając z tą resztę mąki. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Wyłożyć do wysmarowanego lekko oliwą naczynia, obrócić tak, żeby ciasto było obtłuszczone z obu stron. Pozostawić do podwojenia objętości.
W międzyczasie można przygotować nadzienie. Wystarczy zmieszać wszystkie podane składniki, oprócz brzoskwiń, na gładką masę. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Wyjąć ciasto, odgazować i rozwałkować na prostokąt około 40 x 20 cm (tak, żeby nam się zmieścił potem do blaszki, w której będziemy piec). Przełożyć ciasto na papier do pieczenia. Ponacinać na dłuższych brzegach paski szerokości 2,5 cm na głębokość około 5 cm. Na środek nałożyć równomiernie nadzienie twarogowe i na nie wysypać brzoskwinie. Zaplatać paski raz z jednej strony, raz z drugiej, tak żeby powstało coś a la warkocz. Końcówkę warkocza dokładnie zlepić. Przełożyć ciasto na formę, gdzie będzie pieczone (dzięki temu, że jest już na papierze, to łatwiej je przenieść), przykryć i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Jeśli ograniczymy boki plecionki,
ciasto nie rozleje się i nie będzie takie płaskie.
Fot. Krolcia

#brzoskwinie, #twaróg
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Kapuśniaczki drożdżowe Poprzedni
Barszcz czerwony błyskawiczny • Kolejny Barszcz czerwony błyskawiczny

Zajrzyj też tutaj

Gulasz wołowo-warzywny  

8 kwietnia 2014

Szarlotka w 15 minut z imbirem i krówkami  

21 marca 2013

Omlet biszkoptowy  

8 lipca 2013

2 komentarze

  1. Justyna Żak

    on 14 lipca 2015 at 08:15
    Odpowiedz

    piękna Ci wyszła:)

  2. Brenia

    on 17 czerwca 2013 at 11:05
    Odpowiedz

    Ale fajnie wygląda! I z pewnością smakowało super 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda