Muffinki z ananasem
Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gosia |
Moimi ulubionymi muffinami są oczywiście czekoladowe, bo wszystko, co z czekoladą, jest ukochane… No ale, żeby nie jeść tego samego non stop, to dla odmiany robię czasami muffinki z ananasem. Są bardzo dobre, a ich ogromną zaletą jest to, że długo utrzymują swoją świeżość. Nawet pod dwóch dniach są nadal pyszne i mięciutkie 😉
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju
pół szklanki płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
Dodatkowo:
opcja 1 – cukier puder do posypania
opcja 2 – cukier demerara i migdały do posypania (przed pieczeniem)
W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę), w drugiej mokre (jajko, maślankę, syrop, olej). Następnie połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać i dodać owoce.
Piec ok. 25 minut w temp. 190 st.
Fot. Gosia |