• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta drożdżowe// Wielkanoc

Drożdżowa baba wielkanocna

4 lutego 2014 • 3  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Miałam ochotę na drożdżowe ciasto, a że od jakiegoś czasu chodziła za mną chęć przetestowania jakieś baby wielkanocnej (nigdy wcześniej nie robiłam), to połączyłam dwie nagłe potrzeby w jedną.
Ciasto jest… no genialne! Puchata niesamowicie! Tak jak zalecano, odczekałam, aż wystygnie, choć przyznam – było to baaardzo trudne i należy mi się bezwzględnie za to medal, że dałam radę! Jednak krojąc pierwszy kawałek, wiedziałam, że to była dobra decyzja. Ciasto jest tak mięciutkie, że ciepłe byłoby naprawdę ciężko pokroić. No i nie mówiąc o tym, że żeby lukier położyć, potrzeba nam jednak zimnego ciasta.
Ja robiłam z połowy podanych w linku składników i z tej porcji wyszła mi jedna ładna baba.

Składniki:
1 i ¾ szkl. mąki
25 g świeżych drożdży (lub 10-11 g suchych)
3 żółtka roztrzepane
pół jajka (trochę ciężko odmierzyć, ale dałam radę – roztrzepałam jajko w szklance i patrząc, na jakiej jest wysokości, łyżką wybrałam połowę)
szczypta soli
½ szkl. ciepłego mleka
¼ szkl. cukru
63 g masła, roztopionego i wystudzonego
rodzynki (okazało się, że rodzynki zostały pożarte cichaczem przez dzieci, stąd u mnie ich brak)
aromat cytrynowy (ja dałam około połowy tej małej buteleczki)

Ze świeżych drożdży, jeśli mamy, robimy rozczyn.
Do miski dajemy przesianą mąkę, drożdże (suche lub po wyrośnięciu rozczynu), sól, cukier i mieszamy. Dalej dajemy żółtka i pół jajka, ciepłe mleko i aromat. Na końcu dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dosypujemy rodzynki. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości (trochę czasu mu to zajmuje).
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, wyrabiając przez chwilę jeszcze raz, a następnie wykładamy je do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszką manną. Ja zawsze wolę to pierwsze. Ciasto powinno zajmować 1/3 wysokości formy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut, do suchego patyczka. Dłuższe pieczenie może spowodować, ze babka będzie zbyt sucha. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy jakieś 10 minut w formie, a następnie wyciągamy już odwróconą na kratkę i czekamy do całkowitego wystygnięcia.

Babę można polukrować.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#bakalie
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Chleb z ziemniakami Poprzedni
Surówka z białej kapusty • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kruche ciasto milionera (twix)  

30 lipca 2013

Ciasteczka z lemon curd  

7 marca 2015

Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami  

31 października 2014

3 komentarze

  1. mojeprzepisy.pl

    on 5 lutego 2014 at 09:20
    Odpowiedz

    Przygotowania do Świąt 🙂

  2. Justyna Żak

    on 4 lutego 2014 at 20:08
    Odpowiedz

    smaczna babka:)

  3. krzywa kromeczka

    on 4 lutego 2014 at 13:14
    Odpowiedz

    🙂 smakowicie sie prezentuje

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda