|

Zakręcone bułeczki z nutellą

Poleca: Ewa
Źródło: Zjem to!

Fot. Ewa



Powiem szczerze, że niezbyt lubię wypieki z nutellą. Moim zdaniem za bardzo się rozpuszcza i lubi się lekko przypalić. Ale czego się nie robi dla dzieci 😉 Mimo wszystko następnym razem użyję chyba domowej nutelli. Te bułeczki będa też świetnie smakować z nadzieniem cynamonowym – tzn. posmarowane roztopionym masłem i posypane brązowym cukrem i cynamonem.

Składniki:
2,5 szkl. mąki
170 ml mleka
1 jajko
2,5 łyżki cukru
szczypta soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
nutella

Z podanych składników (wszystkich z wyjątkiem nutelli) wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, wbijając w nie pięść (to moja ulubiona część pracy nad drożdżowym ciastem ;)). Chwilkę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na owalny placek. Połowę takiego placka smarujemy nutellą i składamy całość na pół (przyrywając nutellę nieposmarowaną częścią placka).

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Kroimy ciasto w poprzek na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwijamy wokół własnej osi, a potem robimy z niego ślimaczka, koniec paska wkładając pod spód bułeczki.

Fot. Ewa

Tak samo przygotowujemy drugi kawałek ciasta.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok. 30 minut. Przed pieczeniem można je jeszcze posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Fot. Ewa

Pieczemy bułeczki w 180 stopniach przez 15 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy