Zakręcone bułeczki z nutellą
Poleca: Ewa
Źródło: Zjem to!
Fot. Ewa |
Powiem szczerze, że niezbyt lubię wypieki z nutellą. Moim zdaniem za bardzo się rozpuszcza i lubi się lekko przypalić. Ale czego się nie robi dla dzieci 😉 Mimo wszystko następnym razem użyję chyba domowej nutelli. Te bułeczki będa też świetnie smakować z nadzieniem cynamonowym – tzn. posmarowane roztopionym masłem i posypane brązowym cukrem i cynamonem.
Składniki:
2,5 szkl. mąki
170 ml mleka
1 jajko
2,5 łyżki cukru
szczypta soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
nutella
Z podanych składników (wszystkich z wyjątkiem nutelli) wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, wbijając w nie pięść (to moja ulubiona część pracy nad drożdżowym ciastem ;)). Chwilkę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na owalny placek. Połowę takiego placka smarujemy nutellą i składamy całość na pół (przyrywając nutellę nieposmarowaną częścią placka).
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Kroimy ciasto w poprzek na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwijamy wokół własnej osi, a potem robimy z niego ślimaczka, koniec paska wkładając pod spód bułeczki.
Fot. Ewa |
Tak samo przygotowujemy drugi kawałek ciasta.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok. 30 minut. Przed pieczeniem można je jeszcze posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Fot. Ewa |
Pieczemy bułeczki w 180 stopniach przez 15 minut.
Fot. Ewa |