||

Kolorowy ryż

Poleca: Ania

Fot. Ania

Kolejne danie z kategorii „obiad w 15 minut”. Rozgrzewający, pachnący imbirem i kuminem ryż z kolorowymi warzywami – poprawi humor nawet tym, którzy wpadli już w depresję z powodu przedłużającej się zimy.

Potrzebujemy:
ryż (na 2 osoby około 3/4 szklanki)

średnią cebulę
łyżeczkę kuminu w ziarenkach
kawałek imbiru (około 2 cm)
pół papryki
pół cukinii
kilka różyczek brokuła
pół puszki kukurydzy
łyżeczkę curry
łyżkę sosu sojowego

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucamy do niej kumin i rozkoszujemy się ciepłym zapachem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i podzielonego na małe różyczki brokuła, imbir i curry. Solimy troszkę i dusimy chwilkę – dosłownie 2 minutki, żeby warzywa za bardzo nie zmiękły – mają być chrupiące. Dorzucamy kukurydzę, a chwilkę po niej ugotowany ryż. Podlewamy całość sosem sojowym i zajadamy, zapominając na chwilę o śniegu za oknem 😉

Fot. Ania

Podobne wpisy