Miękkie rogaliki drożdżowe
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Idealne na urodzinki dziecka np. w przedszkolu, bo wychodzi ich dużo i są proste do zrobienia i nawet na drugi czy trzeci dzień są nadal mięciutkie! Jak zrobione parę godzin temu.
Składniki:
Rozczyn:
7-8 łyżek cukru
5 garści mąki
4 całe jaja
1 szkl. ciepłego mleka
1 całe świeże (koniecznie, żadnych suchych) drożdże
Wszystko razem zmiksować mikserem i zostawić, aby wyrosło.
Rośnie szybko i rośnie dużo, więc w dużej misce lub w dużym dość garnku zostawić do rośnięcia!
Dodatkowo:
1 kg mąki – przesiać, aby się napowietrzyła
2 kostki margaryny – rozpuścić i ostudzić
Do mąki dodać rozczyn (wyrośnięty już) i delikatnie ugnieść (ja mieszam na razie drewnianą łyżką).
Dodać ostudzoną margarynę i wyrobić dobrze ciasto.
Ciasto włożyć do reklamówki i zawinięte włożyć na 1 godz. do zamrażarki.
Po wyjęciu ciut rozwałkować i podzielić sobie na małe części, które trzeba wałkować na okrągłe placki, a te ciąć na małe trójkąciki (ciasto rozwałkowywać na cieniutko, bo ładnie rośnie w piekarniku). Na szerokim końcu kłaść marmoladę (nie dżem, bo cały wypłynie!) i zawijać rogaliki. Ja końce rogalików zaciskam, aby marmolada mi nie uciekała.
Piec na papierze 20 min. w temperaturze 180 st.
Najlepiej zrobić sobie ze 2 blachy i dopiero piec pierwsze, aby nadążyć z robieniem, bo rogaliki pieką się dość szybko.
Wychodzi ich 4 pełne piekarnikowe blachy, więc dość sporo.
Jeśli z jakichś powodów rogaliki ciut się „rozlezą”, zawsze można zamoczyć je w roztopionej z małą ilością mleka czekoladzie i każdy „defekt estetyczny” się w niej skryje 🙂
PS. Ponieważ rogalików jest sporo, a ja lubię „dużo marmolady w środku” kupuję sobie 2 marmolady różane w Biedronce.
Fot. Gabi |
Fot. Gabi |
Fot. Gabi |
Fot. Gabi |
Fot. Gabi |