|

Kruche ciasto śmietanowe z owocami

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Dostałam ten przepis od koleżanki – jako tartę, ale tarty są „płaskie” i jest ich mało, więc podwoiłam ilość, wyłożyłam na blaszkę 15×15 cm i wyszło mi ciasto 🙂
Oto moje ilości i mój sposób wykonania tego ciasta (a jeśli dacie połowę składników, można go wykorzystać do formy na tartę).

Składniki:
Kruchy spód:
2 duże żółtka
4 łyżki zimnej wody
310 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
230 g zimnego masła
szczypta soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem albo malakserem. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy równomiernie na blaszkę (natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia), obklejając spód i boki. Nakłuwamy ciasto widelcem.

Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach – aż się zrumieni.

Krem:
4 duże jajka
560 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
200 g cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
owoce: wiśnie, jagody lub maliny (200-250 g) – jeśli owoce są mrożone, lepiej je najpierw rozmrozić

Wszystkie składniki z wyjątkiem owoców miksujemy na gładką masę.

Krem wylewamy na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Na wierzchu układamy owoce.

Pieczemy całość w 190 stopniach przez 20-30 minut. Wierzch powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie płynny (w razie czego po prostu dopiekamy jeszcze chwilę dłużej).

Ostudzone ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Fot. Gabi

Podobne wpisy