Bakłażan zapiekany
Poleca: Gosia
Fot. Gosia |
Smaczna przekąska, przystawka itp. Łatwe i szybkie danie w przygotowaniu. Są tacy, co wolą łączyć bakłażana z serem camembert, jak również tacy, co wybierają mozzarellę. Ja zdecydowanie wybieram drugą opcję, ale komu nie pasuje, to z camembertem też warto spróbować.
Składniki:
bakłażan
pomidory
mozzarella
sól, pieprz
zioła do posypania
Bakłażana pokroić w plastry (ok. 1 cm), posypać je solą i odstawić na chwilę, żeby puściły soki. Następnie posypać pieprzem, ułożyć w naczyniu posmarowanym lekko oliwą. Na każdy plaster bakłażana układać plaster pomidora i sera. Posypać ziołami. Można również posypać po upieczeniu, jak się zapomni o tym przed włożeniem do piekarnika – mi się to zdarza 🙂
Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.
Fot. Gosia |