|

Chleb 100% gryczany – bezglutenowy



Fot. Ewa



Gdy jadłam pierwszą kromkę tego chleba, pomyślałam… czego oczekiwałaś? Mąka gryczana musi smakować gryczaną 😉 Ale każda kolejna kromka coraz bardziej mi smakowała. Teraz, gdy jeden bochenek się kończy, szykuję się za pieczenie kolejnego, bo jestem od niego uzależniona! Nasiona bardzo fajnie „tłumią” gryczany posmak. Można dodatkowo dodać do ciasta czarnuszki, a podane ilości nasion dowolnie zmieniać – dostosowując je do swoich upodobań. A sam chleb pasuje do większości dodatków, szczególnie do past kanapkowych. Bardzo go polecam, bo ma super-chrupiącą skórkę i jest idealnie wilgotny.

Składniki:
400 g mąki gryczanej
450 ml wody
40 g drożdży świeżych lub 3,5 g suchych
1 łyżka miodu
1 łyżka soli (najlepiej himalajskiej)
2 łyżki siemienia lnianego + 1 łyżka nasion chia (ewentualnie 3 łyżki siemienia)
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika

Do ciepłej wody dodajemy pokruszone świeże drożdże i miód – mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia – nie za długo. Jeśli używamy suchych drożdży, od razu łączymy wszystkie składniki.
Odstawiamy ciasto na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasem znowu mieszamy je delikatnie i przekładamy do nasmarowanej olejem kokosowym (lub wyłożonej papierem do pieczenia) keksówki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Na dno piekarnika można wstawić pojemnik żaroodporny z wodą, żeby skórka chleba była chrupiąca. Chleb jest upieczony, kiedy postukany wydaje głuchy odgłos, można też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze surowe.

Poleca: Iwona
Źródło: Malinkowa kuchnia

Fot. Iwona

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy