Sypane crumble z rabarbarem
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Jakoś bardzo za tym „owocem” nie przepadam, ale z braku innych postanowiłam w końcu i ja coś z rabarbaru przygotować. Zapiekany w małych miseczkach pod chrupiącą pokrywką był nawet dla moich kubków smakowych bardzo dobry.
Na cztery małe miseczki potrzebujemy:
3 gałązki rabarbaru
2 łyżki cukru
czubatą łyżeczkę cynamonu
1/4 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
czubatą łyżkę płatków owsianych
łyżkę otrąb pszennych
masło
Rabarbar myjemy, obieramy z grubsza i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie z cukrem i cynamonem.
Mannę, mąkę, cukier, płatki owsiane i otręby mieszamy.
Każdą miseczkę do zapiekania smarujemy masłem i do każdej wsypujemy około łyżkę proszku z mąki, manny i reszty. Na to wykładamy rabarbar. Wyrównujemy go łyżką i posypujemy resztą proszku. Na wierzchu układamy równomiernie wiórki masła – najlepiej się je kroi, kiedy jest mocno zimne.
Miseczki wkładamy do piekarnika na około 25-30 min. i pieczemy w temperaturze 160 stopni.
Fot. Ania |
Fot. Ania |