Makaron z pesto bazyliowym i szparagami
Poleca: Ewa
Źródło: Damn Delicious
Fot. Ewa |
I znów obiad łatwy, szybki w przygotowaniu, a przy tym niemożliwie pyszny. Uwielbiam takie połączenia. Składniki można albo od razu wymieszać, albo rozłożyć do miseczek i każdy skomponuje sobie danie według najlepszych dla siebie proporcji. Prawdziwie wiosenny obiad!
Składniki:
(ilości według uznania)
makaron
szparagi
pesto bazyliowe
suszone pomidory w oliwie pokrojone w kostkę
mozzarella pokrojona w kostkę
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi gotujemy na parze przez 5-10 minut. Można je „uparować” na nakładce na garnek, w którym gotuje się makaron, tylko trzeba pamiętać, żeby zostawić lekko uchyloną pokrywkę, żeby nie wykipiało.
Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do pustego garnka. Mieszamy z pesto. Dodajemy pokrojone szparagi, pomidory i mozzarellę – w garnku lub bezpośrednio na talerzu. Podajemy od razu.
Fot. Ewa |