Crumble z rabarbarem
Co to jest crumble? Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką. I nie tylko owoce, można też przygotować to danie na słono, na przykład z cukinią i kozim serem. Dziś przedstawiam Wam je w wersji wiosennej. Rabarbar i kruszonka – czego chcieć więcej? W sezonie crumble z rabarbarem to obowiązkowa pozycja, zaraz po cieście ucieranym i kompocie.
Składniki
(na 4 duże kokilki)
750 g rabarbaru
50 g cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka
130 g mąki
110 g zimnego masła
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru demerara lub zwykłego
Rabarbar myjemy, osuszamy, ewentualnie oczyszczamy z włókien i kroimy wzdłuż, a potem na centymetrowe kawałki. Wrzucamy go do garnka, zasypujemy cukrem i mąką, dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kilka minut. Masło powinno się roztopić, a rabarbar zmięknąć.
Przekładamy całość do natłuszczonych masłem kokilek.
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukry mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami, tworząc ze wszystkich składników grudki ciasta. Wykładamy powstałe ciasto na owoce w kokilkach.
Pieczemy w 190 stopniach przez 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Przed podaniem lekko schładzamy. Crumble z rabarbarem najlepiej smakuje z gałką lodów (albo dwiema gałkami).
Źródło: Moje Wypieki