Poleca: Ewa
![]() |
Fot. Ewa |
Lubię takie klasyki. Pasują do prawie każdego mięsnego dania obiadowego. A i przy wielu bezmięsnych dodadzą sporo smaku. Takiej kapusty można też użyć jako składnika burgerów lub domowych kebabów. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, łatwa w doprawieniu “po swojemu”. Samo dobro 🙂
Składniki:
ok. 500 g czerwonej kapusty
1 cebula
2 średnie marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, oliwa
Kapustę szatkujemy. Wkładamy do dużej miski, solimy i ugniatamy ręką kilka minut, aż zmięknie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny.
4 komentarze
Kamila
on 22 lutego 2016 at 22:58Dla mnie surowa czerwona kapusta jest za twarda. W surówkach zawsze jadłam zaparzaną.
eva
on 23 lutego 2016 at 08:06Kapusta ładnie mięknie, jak się ją "podusi" odpowiednio długo. Ja nie mam do tego cierpliwości i jemy zazwyczaj taką właśnie twardawą, ale jakby dobrze ją ugnieść ręką, to powinna ładnie zmięknąć 🙂
Szefowa Kuchni
on 15 kwietnia 2015 at 19:24Czerwoną kapustę jadłam może ze dwa razy w życiu, w wersji zasmażanej. W wersji surowej wygląda tak apetycznie, że chyba niedługo skuszę się na surówkę z nią w roli głownej:)
eva
on 15 kwietnia 2015 at 19:26Ja z kolei nigdy nie jadłam czerwonej zasmażanej 🙂
Polecam też zupę z czerwonej kapusty. U nas na blogu jako "fioletowa zupa". Naprawdę pyszna.