• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// sałatki/surówki

Surówka z czerwonej kapusty

15 kwietnia 2015 • 4  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Lubię takie klasyki. Pasują do prawie każdego mięsnego dania obiadowego. A i przy wielu bezmięsnych dodadzą sporo smaku. Takiej kapusty można też użyć jako składnika burgerów lub domowych kebabów. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu, łatwa w doprawieniu “po swojemu”. Samo dobro 🙂

Składniki:
ok. 500 g czerwonej kapusty
1 cebula
2 średnie marchewki
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, oliwa

Kapustę szatkujemy. Wkładamy do dużej miski, solimy i ugniatamy ręką kilka minut, aż zmięknie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny.

#czerwona kapusta, #marchew
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Łatwe ciasto ze śliwkami Poprzedni
Najszybsze ciasto z jabłkami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Ciasteczka z galaretką w czekoladzie  

12 września 2013

Krajanka śliwkowo-owsiana  

5 sierpnia 2014

Czekoladowiec z pomarańczami  

4 grudnia 2013

4 komentarze

  1. Kamila

    on 22 lutego 2016 at 22:58
    Odpowiedz

    Dla mnie surowa czerwona kapusta jest za twarda. W surówkach zawsze jadłam zaparzaną.

    • eva

      on 23 lutego 2016 at 08:06
      Odpowiedz

      Kapusta ładnie mięknie, jak się ją "podusi" odpowiednio długo. Ja nie mam do tego cierpliwości i jemy zazwyczaj taką właśnie twardawą, ale jakby dobrze ją ugnieść ręką, to powinna ładnie zmięknąć 🙂

  2. Szefowa Kuchni

    on 15 kwietnia 2015 at 19:24
    Odpowiedz

    Czerwoną kapustę jadłam może ze dwa razy w życiu, w wersji zasmażanej. W wersji surowej wygląda tak apetycznie, że chyba niedługo skuszę się na surówkę z nią w roli głownej:)

    • eva

      on 15 kwietnia 2015 at 19:26
      Odpowiedz

      Ja z kolei nigdy nie jadłam czerwonej zasmażanej 🙂
      Polecam też zupę z czerwonej kapusty. U nas na blogu jako "fioletowa zupa". Naprawdę pyszna.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda