Włoski chleb pasterski
Poleca: Ewa
Źródło: Chleby, bułki, bułeczki
Fot. Ewa |
Bardzo treściwy i bardzo ładnie się prezentujący bochenek chleba! Ma w sobie tyle smaku, że w zasadzie wystarczy posmarować kanapkę masłem i już można zajadać 🙂
Składniki:
60 g suszonych pomidorów
ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
5 listków bazylii (albo 2 łyżeczki suszonej bazylii)
50 ml oliwy (może być ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
350 g mąki pszennej chlebowej
7 g suchych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli i cukru
2 cebule
Suszone pomidory (pokrojone drobno) i przeciśnięty przez praskę czosnek zalewamy oliwą i doprawiamy bazylią i tymiankiem. Zostawiamy na 30 minut.
Do oliwy dodajemy pokrojone drobno cebule i pozostałe składniki – wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu w omączonej misce na godzinę – do podwojenia objętości.
Formujemy owalny lub okrągły bochenek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny.
Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Jeśli za bardzo się rumieni, przykrywamy od góry folią lub papierem do pieczenia.
Fot. Ewa |