|

Szarlotka „krucha”

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

Nic innego jak kruche ciasto i jabłka. Bez żadnych dodatków, a i tak bardzo dobre. U mnie w domu się tylko taką piekło. Poza tym znam osoby, które nie zjedzą cynamonu, więc to jest idealna opcja dla nich.

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła (200 g)
1/4 kg cukru
3 żółtka
łyżka proszku do pieczenia

1 kg jabłek

Z podanych składników (z wyjątkiem jabłek) wyrobić ciasto. Dobrze jest je schłodzić przed pieczeniem, ale ja z reguły nie mam na to czasu, więc piekę od razu. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wyłożyć spód średniej wielkości blachy. Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Ułożyć (u mnie – porozrzucać 🙂 ), na cieście, na to pokruszyć resztę ciasta. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 stopni.
Ja przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Podobne wpisy