|

Jedzonko powakacyjne

Poleca: Ania

Fot. Ania

Ostatnie dwa tygodnie upłynęły nam pod smakiem smażonej ryby z frytkami i coś czuję, że na rybę i ziemniaki nie spojrzymy teraz przez najbliższe pół roku. W ramach odwyku i powrotu do normalności na dzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś bardziej „naszego” – makaron + warzywa + ser.

Potrzebujemy:
niedużą cukinię
2 pomidory obrane ze skórki
niecałe opakowanie sera Gorgonzola – tak 150 gramów
łyżeczkę curry (najlepiej czubatą)
troszkę soli
makaron tagliatelle

Cukinię kroimy w słupki, wrzucamy na sitko i solimy. Odstawiamy na około 15 minut (jeśli mamy czas – jak nie, rzucamy ją od razu na patelnię). Pomidory kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni podgrzewamy trochę oleju. Wrzucamy na niego cukinię i chwilę podsmażamy. Doprawiamy curry. Dodajemy ser i mieszamy, aż się stopi. Wrzucamy pomidory i czekamy tylko aż się zagrzeją (mają się nie rozpaść) – ja wrzucam i wyłączam płytę ceramiczną. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

Na zdjęciu z makaronem razowym domowej roboty
Fot. Ania

Podobne wpisy