Krajanka śliwkowo-owsiana
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Nawet sobie nie wyobrażacie, jak ten deser jest pyszny. Najlepszy na ciepło – kiedy jeszcze śliwki parzą w język. A przygotowuje się go niewyobrażalnie prosto. Aż żal by było nie wypróbować w sezonie śliwkowym 🙂
Składniki:
200 g mąki
175 g płatków owsianych
175 g masła
110 g brązowego cukru
50 g posiekanych orzechów (ja dałam orzechy nerkowca)
3 łyżki słonecznika
3 łyżki sezamu
2 łyżki miodu
350 g świeżych śliwek
Z mąki, płatków i masła wyrabiamy palcami kruszonkę, tzn. takie „grudki”. Dodajemy cukier, posiekane orzechy, słonecznik, sezam i miód i ponownie łączymy składniki palcami.
Dwie trzecie tej kruszonkowej masy wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę. Dociskamy do dna. Na to kładziemy pozbawione pestek i pokrojone na kawałki śliwki. I na wierzch układamy resztę kruszonki.
Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut.
Fot. Ewa |