|

Pizza niby-dietetyczna

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Składniki:
2 łyżki stopionego masła
1,5-2 szkl. mąki
20 g drożdży
około szkl. mleka
łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki pokrojonego w plastry czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka: bazylii, oregano
łyżka parmezanu
4 pomidory pokrojone w plastry
czerwona cebula w talarki pocięta
listki bazylii
200 g pokruszonego sera feta

Mleko podgrzać i dodać cukier i drożdże – wymieszać dobrze!
Do ½ mąki dolej mleko i wyrób ciasto aż będzie à la gęsta śmietana. Odstaw do ciepłego miejsca i niech rośnie.
Gdy wyrośnie, dwukrotnie dodaj resztę mąki. Zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną oliwą blachę.

Podrośnięty placek podsmaż w piekarniku.
Wyjmij i posmaruj przecierem, ułóż składniki, posyp serem i piecz w gorącym piekarniku.

To była wersja „na diecie”.
Wersja, którą robię dla reszty rodziny: do ciasta dodaję sól, a podpieczone ciasto smaruję keczupem i posypuję bazylią.
Farsz to: podsmażone pieczarki i różnej maści i treści kiełbasy-wędliny posypane startym serem.

I porada: ciasto róbcie ze świeżych, a nie suchych drożdży, bo to ze świeżych jest o wiele pulchniejsze i smaczniejsze niż to z suchych.

Fot. Gabi

Podobne wpisy