|

Zapiekanka ziemniaczana

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

W sezonie takim jak teraz, kiedy stare ziemniaki są już takie sobie, a młodych jeszcze nie ma, znakomicie sprawdza się zapiekanka. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale dopiero ta wersja zagościła w moim domu na dobre.

Składniki w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego:
ok. 1-1,5 kg ziemniaków
por
śmietana (cała, duża)
pomidory w sosie
suszone pomidorki
mozzarella
ser żółty
łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól pieprz, przyprawa do ziemniaków, oregano, curry

Ponieważ moja rodzina jest mięsożerna, na spód zapiekanki daję podsmażoną kiełbaskę i boczek, pokrojone w kostkę.
Ziemniaki obieram i podgotowuję. Uwaga, żeby nie rozgotować!!!
Pora kroję na drobno i podsmażam na łyżce masła.

Do naczynia żaroodpornego wrzucam po kolei: (kiełbaskę), ugotowane, pokrojone na kawałki ziemniaki, przyprawiam je solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków, polewam koncentratem pomidorowym, do którego dodaje łyżkę śmietany i przyprawy – sól, pieprz, oregano. Na sos wrzucam pora, delikatnie solę. Potem znów warstwa ziemniaków, pokrojone suszone pomidorki, mozzarella, a na wierzch sos.

Przygotowanie sosu:
Do śmietany dodajemy jajo, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, curry – jak ktoś nie lubi, to nie daje – oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy ser żółty starty na grubej tartce. Mieszamy dokładnie i polewamy po zapiekance, żeby wszystko dokładnie przykryć.

Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Podobne wpisy