|

Kluski ziemniaczane z farszem mięsnym

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Dokładnie to nie wiem jak nazwać to „danie”… hmmmmmm… Pyzy? Raczej nie, bo są z gotowanych ziemniaków tylko. Knedle? Też nie bardzo.
Może kluski z farszem mięsnym? Niech tak będzie.

Składniki:
Farsz:
1/2 kg gotowanego mięsa mielonego wieprzowego
1/2 kg pieczarek obranych, tartych na tarce i podsmażonych
1 jajko
1 nieduża cebula pokrojona w drobną kosteczkę

Razem wszystko wymieszać i albo zmielić blenderem, albo przez maszynkę do mięsa przemielić.

Kluski:
1 kg ugotowanych (w osolonej wodzie!) ugniecionych ziemniaków
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i pieprz (doprawić dobrze!)

Wyrobić ciasto, podsypując ciągle mąką (pszenną), wałkować „małe placuszki”, na które nakładamy farsz i zalepiamy kulkę.
Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie (aż kluski wypłyną na powierzchnię wody).
Wyciągamy.

Można podawać polane tłuszczem od razu po wyjęciu.
Można gdy zostanie, podsmażyć na oliwie lekko posypując bułka tartą.

PS. Troszkę ciężko zalepić kulkę, gdy farsz już nałożymy, warto co chwila „wkładać ręce” do mąki, wtedy nie lepi się nam tak wszystko do rąk.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy